Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańskie ciasto czekoladowe z cukinią

Wegańskie ciasto czekoladowe z cukinią. Pamietam, że kiedyś na początku mojej fit-wegańskiej przygody namiętnie piekłam babeczki z cukinią.  Bardzo dawno nie robiłam już ciasta na bazie cukinii, raczej używałam musów owocowych. To ciasto jest wilgotne  i bardzo czekoladowe. Nie zawiera nabiału a jako zamiennik występuje  tu mus jabłkowy.  Dlaczego cukinia? Oprócz właściwości zdrowotnych, poprawia konsystencję i nadaje wilgotność wypiekom.

  • SKŁADNIKI:
  • 300g startej cukinii
  • 100g musu jabłkowego
  • 180g mąki
  • 60g kakao 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g cukru trzcinowego
  • 75g oleju
  • 80 ml mleka roślinnego
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki kawałków wegańskiej czekolady

WYKONANIE:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i wykładam blaszkę 22x32cm papierem do pieczenia
  2. Ścieram cukinię na tarce o grubych oczkach
  3. W misce mieszam mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól,cukier
  4. Dodaję olej, mleko roślinne, mus jabłkowy, ekstrakt waniliowy i cukinię
  5. Mieszam do połączenia składników
  6. Przekładam do formy, posypuję kawałkami czekolady
  7. Wkładam do piekarnika na 35 minut
  8. Zostawiam do wystygnięcia ok 15 minut

Smacznego

Wegańskie ciasto czekoladowe z cukinią
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram