Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegański deser z musem mango

Wegański deser z musem mango. Lekki i puszysty bez użycia jajek i nabiału. Nie wymaga żelatyny tylko agar, dzięki temu nie musi długo zastygać. Idealny na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi, szybki i efektowny. Doskonale sprawdzą się też sezonowe owoce truskawki, maliny czy jagody. Podany prosto z lodówki jest idealny na ciepłe wiosenne i letnie dni.

  • SKŁADNIKI:
  • 300g obranego i bez pestki mango lub 300g musu z puszki
  • 200g wegańskiego mascarpone lub serka sojowego, może być taki serek do smarowania
  • 2 łyżki syropu z agawy można pominąć
  • 200g śmietanki wegańskiej do ubijania
  • 80ml mleka sojowego waniliowego
  • 1 łyżeczka agaru na 500ml płynu, jak nie macie 100%  agaru tylko mieszanki wtedy trzeba użyć więcej zgodnie z instrukcją na opakowaniu

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce miksuję pulpę z mango z serkiem na gładką masę
  2. Ubijam śmietankę
  3. W małym rondelku mieszam zimne mleko sojowe z agarem do całkowitego rozpuszczenia
  4. Doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 2 minuty stale mieszając 
  5. Zdejmuję z ognia i szybko wlewam do mieszanki mango z serkiem, z agarem trzeba działać szybko ponieważ zastyga w temperaturze pokojowej
  6. Dodaję ubitą śmietankę i delikatnie mieszam
  7. Wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę

Smacznego

Wegański deser z musem mango
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram