Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańskie risotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Wegańskie risotto ze szparagami i zielonym groszkiem to danie, które od dawna chodziło mi po głowie. Szparagi nie tylko wyśmienicie smakują, ale także posiadają właściwości prozdrowotne. Są źródłem wapnia, potasu, magnezu, selenu oraz kwasu foliowego. Białko szparagów dodatkowo zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne wspomagające wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. W połączeniu z groszkiem, który jest bogaty w żelazo, w jednym posiłku otrzymujemy prawdziwą bombę witaminowo-minerałową. 

Jak zrobić wegańskie risotto ze szparagami i zielonym groszkiem? 

Przepis na wegańskie risotto ze szparagami i zielonym groszkiem, choć wydaje się skomplikowany, nie zajmuje dużo czasu. Aby otrzymać w pełni wegańskie, kremowe i bogate w składniki odżywcze danie trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość. Tutaj każdy składnik potrzebuje odpowiedniej ilości uwagi, a jej brak może skutkować obrażeniem się na amen w formie przypalenia, niedogotowania lub rozgotowania. Zanim jednak przejdziemy do działania, należy zgromadzić niezbędne składniki.

  • Składniki na wegańskie risotto ze szparagami i zielonym groszkiem:
  • 300 g ryżu arborio lub innego krótkoziarnistego
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pęczek szparagów zielonych
  • 150 g rozmrożonego groszku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych lub starty ser wegański typu parmezan
  • duża łyżka masła wegańskiego, u mnie oczywiście osełka z nerkowców od @wegesiostry
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża posiekana pietruszka
  • sok z cytryny lub limonki.

Wegańskie risotto ze szparagami i zielonym groszkiem krok po kroku

  1. Szparagi kroję na kilkucentymetrowe kawałki, smażę na patelni grillowej i odkładam na talerz.
  2. W garnku podgrzewam bulion, utrzymując ciepło na bardzo małym ogniu na czas gotowania risotto.
  3. W dużym rondlu rozgrzewam olej i smażę cebulę, aż będzie przezroczysta.
  4. Dodaję czosnek i smażę ok. minuty.
  5. Dodaję ryż i podsmażam 1-2 minuty.
  6. Dodaję wino i gotuję, aż płyn zostanie wchłonięty.
  7. Dodaję po pół szklanki bulionu i czekam, aż płyn się wchłonie.
  8. Ponawiam wcześniejszą czynność aż do miękkości ryżu i uzyskania pożądanej kremowej konsystencji.
  9. Gdy risotto jest już prawie gotowe, dodaję pokrojone szparagi, groszek i płatki drożdżowe, chwilę podgrzewam.
  10. Po wyłączeniu ognia dodaję masło wegańskie, sól i pieprz do smaku.
  11. Na koniec dorzucam posiekaną pietruszkę i skrapiam całość sokiem z cytryny.

Wegańskie risotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Przygotowanie wegańskiego risotto ze szparagami i zielonym groszkiem nie zajmuje dłużej niż godzinę. Zapewniam Cię, że w tym przypadku zdecydowanie warto podjąć kuchenną rękawicę. Smacznego! 

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram