Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Ciasteczka waniliowo-orzechowe

Ciasteczka waniliowo-orzechowe. Wegańskie, kruche i rozpływające się w ustach. Idealne do kawy lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Idealne połączenie waniliowo- orzechowego smaku i gorzkiej czekolady. Są chrupiące, delikatne, Można użyć mielonych migdałów ,orzechów laskowych czy włoskich. Nie zawierają jajek i nabiału. Długo zachowują świeżość i chrupkość. Ciasteczka waniliowo-orzechowe mogą być idealnym prezentem dla przyjaciół czy rodziny.

  • SKŁADNIKI:
  • 125g mąki
  • Szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 75g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 115g masła wegańskiego

WYKONANIE:

  1. W misce mieszam mąkę, sól,skrobię,orzechy, cukier puder i ekstrakt waniliowy
  2. Dodaję kawałki masła wegańskiego i zagniatam na ciasto
  3. Robię wałek o grubości ok 3-4 cm , kroję na pół
  4. Zawijam w folie i wkładam na godzinę do lodówki
  5. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni
  6. Po wyjęciu z lodówki ciasto kroję na plastry ok 1 cm
  7. Kawałki ciasta roluję i nadaję im kształt rogalika
  8. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  9. Wkładam do piekarnika na 12 minut, aż końce się lekko zrumienią
  10. Po upieczeniu zostawiam do wystygnięcia i zanurzam końce w roztopionej gorzkiej czekoladzie

Smacznego

Ciasteczka waniliowo-orzechowe

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram