Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy

Dzień dobry

Dzisiaj do popołudniowej kawy upiekłam wegańską wersję ciasta marchewkowego z nutą pomarańczy z  przepisu @matteo.brunetti.real

Jajka zastąpiłam aquafabą.

  • Składniki:
  • 200g mąki
  • 100g mąki migdałowej lub zmielonych na pył migdałów
  • 250g marchewki
  • 180g cukru
  • Aquafaba zawartość płynu z jednej puszki cieciorki
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 150g oleju
  • 18 g proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Obieram i miksuję marchewki bardzo drobno. Dolewam olej i sok z pomarańczy dalej miksuję aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. W misce mieszam sypkie składniki- mąkę , mąkę migdałową, proszek do pieczenia i skórkę  z pomarańczy.
  3. Aquafabę ubijam z cukrem na gęsta pianę (jak na bezy)
  4. Do piany dodaje marchewkę mieszam, wsypuję suche składniki i mieszam do uzyskania masy bez grudek
  5. Przelewam do wysmarowanej formy o średnicy 20cm i wkładam do nagrzanego do 180stopni ( góra-dół) piekarnika na 45 minut

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram