Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Ciecierzyca tikka masala z domowymi chlebkami naan

Ciecierzyca tikka masala z domowymi chlebkami naan. Aromatyczne i rozgrzewające danie. Uwielbiam połączenie kwaskowatych pomidorów i aromatycznych indyjskich przypraw. Łatwe w wykonaniu chlebki naan  z wegańskim masłem czosnkowym są doskonałym dodatkiem do tej potrawy. Użyta mieszanka przypraw garam masala pochodzi z Indii i oznacza „ciepłe przyprawy”. Jest to doskonałe danie na obiad czy kolację. Można też zapakować porcję do pudełka i zabrać do pracy.

Smacznego

  • SKŁADNIKI :
  • Ok 400g ugotowanej ciecierzycy
  • 400ml passaty
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka mieszanki garam masala
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól do smaku

CHLEBKI NAAN

  • 120ml cieplej wody
  • 4 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 60g wegańskiego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300g mąki
  • Masło wegańskie
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam przez minutę przyprawy: paprykę, garam masala,kolendrę, kurkumę
  2. Dodaję posiekaną cebulę i podsmażam ok 3 minuty
  3. Dodaję ciecierzycę i smażę 5 minut
  4. Następnie passata, czosnek, imbir ,mleczko kokosowe
  5. Gotuję ok 10 minut, aż powstanie gęsty sos
  6. Na koniec wlewam łyżkę soku z cytryny

CHLEBKI NAAN

  1. W dużej misce mieszam ciepłą wodę, cukier i drożdże
  2. Odstawiam na 10 minut
  3. Dodaję oliwę, jogurt,sól i mąkę 
  4. Łączę składniki łyżką i dalej wyrabiam ok 10 minut
  5. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na ok godzinę
  6. Po wyrośnięciu dzielę ciasto na 6 części
  7. Rozwałkowuję  na grubość ok 0,5 cm
  8. Smażę na mocno rozgrzanej, lekko posmarowanej oliwą patelni z każdej strony ok 2-3 minuty
  9. Smaruję gorące chlebki masłem czosnkowym

Smacznego

Ciecierzyca tikka masala z domowymi chlebkami naan
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram