Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Crème brûlée w wegańskiej wersji.

 Crème brûlée w wegańskiej wersji. To pyszny, kremowy deser z chrupiącą warstwą karmelizowanego cukru. Wegańska wersja, bez śmietany i jajek jest równie smaczna i naprawdę warto ją przygotować. To propozycja, która nie wymaga zapiekania  deseru tylko schłodzenia w lodówce. Cukier karmelizujemy tuż przed podaniem. Odgłos przebijanego cukru, żeby dobrać się do kremowego, mocno waniliowego wnętrza jest ekscytujący. Cukier można skarmelizować za pomocą specjalnej opalarki lub wstawić na kilka minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, aż cukier się roztopi. Upewnijcie się wtedy czy macie deser w kokilkach żaroodpornych.

  • SKŁADNIKI:
  • 240ml tłustego mleka kokosowego min 19% tłuszczu
  • 60ml mleka roślinnego ja używam sojowego waniliowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub innego słodzika
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka agaru

PRZEPIS:

  1. Mieszam w szklance mleko roślinne i agar, aż całkowicie się rozpuści
  2. Do rondelka wlewam mleko kokosowe, dodaję skrobię kukurydzianą, cukier i wanilię.
  3. Następnie wlewam mieszaninę agaru i bardzo powoli doprowadzam do wrzenia
  4. Gotuje ok 1-2 minuty, aż mieszanina zgęstnieje
  5. Przelewam do kokilek i wstawiam do lodówki na minumum 2 godziny
  6. Przed podaniem wyjmuję z lodówki, żeby nabrał temperatury otoczenia, posypuję cukrem i opalam 
  7. Latem deser bardzo fajnie smakuje taki zimny prosto z lodówki
  8. Można podawać z owocami

Smacznego

Crème brûlée w wegańskiej wersji.
Crème brûlée w wegańskiej wersji
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram