Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańskie ciasto z dyni

„Dopóki jest ciasto, jest nadzieja. A ciasto jest zawsze”- Dean Koontz

Jest sobota i  jest ciasto. Wczoraj  nadrabiałam zaległości w porządkach , patrzę przez okno i myślę ,że trzeba jeszcze skosić trawę , ostatni raz w tym sezonie, ale muszą się spotkać w czasoprzestrzeni dwa czynnik – pogoda i ostatni termin wywozu zielonych z naszego terenu. Moje rozmyślania skończyły się na tym, że weszłam na konto, które jest moim poprawiaczem humoru @matteo.brunetti.real i zobaczyłam  przepis na ciasto z dyni. Postanowiłam, że zrobię wegańską wersję tego ciasta.  Jajka zastąpiłam zmielonym siemieniem lnianym namoczonymi w wodzie. Genialnie nadaje się do ciast ,bo ma orzechowy posmak- 2-3 łyżki siemienia zalane 3 łyżkami wody to odpowiednik 1 jajka o wielkości M.  Ciasto wyszło cudownie.

  • SKŁADNIKI:
  • 600g obranej dyni
  • 100g oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowej
  • Szczypta soli
  • 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
  • 190 g cukru
  • 300g mąki
  • 13g proszku do pieczenia
  • 100g wegańskiej czekolady do kupienia @weganskicom

WYKONANIE:

  1. Pokrojoną na kawałki dynię zblendowałam razem z olejem i ekstraktem waniliowym na papkę 
  2. Siemię lniane zalałam wodą i odstawiłam do uzyskania konsystencji żelu 
  3. Napęczniałe siemię przełożyłam do miski, dodałam do niego cukier i ubijałam  przez chwilę tak samo jak ubija się jajka ,chciałam wtłoczyć trochę powietrza
  4. Do miski dodałam mąkę, proszek do pieczenia, pulpę z dyni, pół łyżeczki cynamonu i wszystko wymieszałam
  5. Do  masy wrzuciłam posiekaną na kawałki czekoladę i wymieszałam
  6. Wlałam do formy o średnicy 23cm
  7. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni  i piekłam ok. 55 minut

Życzę smacznego i udanego dnia

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram