Makaron ze szparagami w sosie kok...
Dzień dobry Szparagowej odysei ciąg dalszy. Dzisiaj na obiad makaron ze szparagami w sos...
Zobacz więcej!Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.
Lahmacun turecka pizza. Z wegańskim mięsem mielonym, papryką i natką pietruszki. Przed podaniem potrawę skrapia się sokiem z cytryny. Najczęściej jadany na ulicy prosto z pieca, ale doskonale sprawdza się też jako przekąska na zimno.
W dużej misce mieszam ciepłą wodę, drożdże i cukier. Odstawiam na 10 minut, aż się spienią. Następnie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Na rozgrzanej patelni smażę cebulę, czosnek i mięso mielone lub tofu. Gdy są lekko przyrumienione dodaję pozostałe składniki, mieszam i odstawiam.
Gdy ciasto wyrośnie zagniatam je przez kilka sekund. Dzielę na 4 części. Formuję kulki i odstawiam na 15 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 220 stopni. Rozwałkowuję kulki na okrągły placek, nakładam farsz, a brzegi smaruję oliwą. Piekę ok 15 minut. Podaję z oliwkami, świeżymi pomidorkami i natką pietruszki. Dodaję jeszcze kleks wegańskiej śmietany z czosnkiem.
Smacznego
Dzień dobry Szparagowej odysei ciąg dalszy. Dzisiaj na obiad makaron ze szparagami w sos...
Zobacz więcej!Dzień dobry Wegański malinowy sernik z okazji dnia Matki. Przepis na to ciasto dostała ...
Zobacz więcej!Wegański deser z musem mango. Lekki i puszysty bez użycia jajek i nabiału. Nie wymaga ...
Zobacz więcej!
Komentarze