Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Makaron z chrupiącym tofu

Makaron z chrupiącym tofu

U mnie dzisiaj przepiękny słoneczny dzień, pamiętajcie żeby łapać i magazynować  jak najwięcej energii.

Mam dla Was przepis na sycący makaron z chrupiącym tofu.

Dla wszystkich ograniczających lub niejedzących mięsa tofu jest doskonałym źródłem białka i wcale nie musi być fuu..

Może być słono- słodkie lekko ciągnące w pysznej chrupiącej skorupce.

  • Składniki:
  • Makaron razowy 250g
  • 2 opakowania tofu naturalnego twardego 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 cm imbiru
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 2 łyżki sezamu
  • Papryczka chili
  • Marchewka
  • duża garść dymki

Wykonanie:

  1. Makaron gotuje ok 4 minuty, odcedzam i przelewam zimną wodą, odstawiam
  2. Prażę orzechy i sezam 
  3. Tofu kroję na kostki, wkładam do woreczka i zasypuję mąką ziemniaczaną, potrząsam woreczkiem żeby pokryć dokładnie wszystkie kawałki.
  4. Imbir,czosnek i papryczkę chili siekam na drobne kawałki, marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach
  5. W osobnym naczyniu mieszam sos sojowy, syrop klonowy, imbir, czosnek i dodaję wodę
  6. Na dnie patelni rozgrzewam olej,powinien pokryć całe dno
  7. Na porządnie rozgrzany olej wkładam tofu i smażę z każdej strony na złoty kolor
  8. Odkładam usmażone tofu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
  9. Na drugą rozgrzaną patelnię wlewam połowę przygotowanego  sosu, czekam aż zacznie bulgotać, dodaję tofu. Mieszam do momentu kiedy sos oblepi wszystkie kawałki tofu.
  10. Zdejmuje tofu z patelni 
  11. Wlewam resztę sosu, zagotowuję i wrzucam makaron, orzechy, marchewkę i ostrą papryczkę
  12. Wszystko delikatnie mieszam
  13. Porcję makaronu wykładam na talerz, dodaję tofu i posypuję zieloną cebulką i sezamem

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram