Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Grzybowy STROGANOW z grzankami z klusek na parze

„ Usiądź na krześle. Skosztuj. Dołącz do nas. Życie jest tak nieskończenie pyszne” Ruth Reichl

Dzisiaj przepis na grzybowego Stroganowa z grzankami z klusek  na parze. 

Spacerując dzisiaj po szeleszczący liściach, chciałam napisać jak ważne jest zostawienie ich w ogrodzie, oczywiście pomijając trawnik z którego liście usuwamy. Na rabatach tworzą warstwę cieplej ściółki i chronią rośliny przed mrozem. Jednak najbardziej przyjemna myślą to taka, że przygotowujemy przytulne i ciepłe schronienie dla jeży. W naszym klimacie jeże zapadają w sen zimowy, ale od czasu do czasu budzą się na posiłek i to właśnie w liściach znajdą coś pysznego do jedzenia.

Życzę  przyjemnej pracy w ogrodzie

  • SKŁADNIKI:
  • 500g boczniaków
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 szalotki
  • 250g pieczarek
  • 5 łyżek żubrówki
  • 1/2 szklanki mleka owsianego
  • 1/2 szklanki śmietanki owsianej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 4 średnie kiszone ogórki
  • Sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

  1. Boczniaki kroję w grube paski wzdłuż blaszek, rozgrzewam olej i smażę ok 5 minut na złocisty kolor
  2. Dosypuje cukier trzcinowy i wlewam sos sojowy dokładnie mieszam i smażę do odparowania płynu
  3. Wyjmuję boczniaki na talerz
  4. Pieczarki kroje w ósemki, szalotkę w półplasterki
  5. Na tej samej patelni rozgrzewam olej, wrzucam pieczarki, nie mieszam i smażę ok 4 minut
  6. Dodaję szalotkę, smażę 3-4 minuty i wlewam żubrówkę
  7. Kiedy alkohol odparuje dodaje pozostałe składniki
  8. Dusze ok 5-8 minut

Posypuję posiekaną pietruszką

Kluski podgrzewam ok 10 na parze, studzę,kroję w grube plastry i podgrzewam na mocno rozgrzanej patelni 

Przepis z @jadlonomia

Gotowe życzę smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram