Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra”- Epikur

Dzień dobry Faszerowane liście kapusty czyli gołąbki są popularne niemal w całej Europie. W Grecji liście winogron nadziewane są jagnięciną z ryżem i koperkiem. W Chorwacji farsz zawijany jest w kiszone liście kapusty, a skandynawskie gołąbki czyli Kåldolmar są zapiekane w brytfance. Ja ma dla Was propozycję wegańskich gołąbków, z farszem warzywnym z kaszą pęczak, zapiekane w brytfance. Ja robię tak już od lat. Bardzo smaczna jest  też pokrojona kapusta , którą kładę na dno naczynia . Wspaniale się przypieka i jest esencją smaków całej potrawy. Gołąbki podaję bez żadnych dodatków?

A  Wy jak  podajecie gołąbki? I czy tak jak u mnie podstępne liście zawsze popatrzą  wam palce?

SKŁADNIKI

  • Biała kapusta ja od pewnego czasu kupuję specjalną kapustę na gołąbki bardzo łatwo odchodzą liście

  • Farsz
  • Szklanka kaszy pęczak
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Pół selera
  • Por
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ajvar
  • 2 łyżki ostrego sosu z papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Szklanka bulionu warzywnego wymieszana z 3 łyżkami przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka zmielonych suszonych grzybów
  • Po 1 łyżeczce majeranku, lubczyku 
  • Sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Gotuję kaszę
  2. Warzywa obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach
  3. Pora kroję w plasterki, cebulę w kostkę
  4. Warzywa smażę na patelni
  5. Dodaję czosnek, wszystkie przyprawy i smażę jeszcze ok 10 minut
  6. Dodaję ugotowaną kaszę, mieszam i farsz gotowy
  7. Zawijam gołąbki
  8. W rondlu podsmażam pokrojoną resztę kapusty, dodaję bulion z przecierem i układam gołąbki
  9. Przykrywam zamoczonym w wodzie papierem do pieczenia, robię w nim otwory żeby uchodziła para
  10. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5h
  11. Po tym czasie zdejmuję papier, smaruję gołąbki olejem i dopiekam jeszcze 15 minut

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram