Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Tarta z masą migdałową i gruszkami

 Dzień dobry ni z gruszki ni z pietruszki wyszła wegańska tarta

A miałam w planach coś innego. Ponieważ kupiłam w promocji  gruszki, które były już  mocno dojrzałe i potrzebowały pilnego przetworzenia, postanowiłam,że zrobię wegańską tartę . Dzisiaj rano trochę pobiegałam, wiec czuję się rozgrzeszona i do kawki będzie coś słodkiego.

Przeglądając wasze  konta z przepisami na wspaniałe słodkości, dostaje  zawsze ślinotoku.

W głowie zaczyna się walka rozsądku z przyjemnością  i najczęściej wygrywa ten z rogami, jego argumenty są nie do odrzucenia, wystarczy że padnie pytanie”czego pragniesz najbardziej” kto zgadnie z jakiego to serialu?

A wiadomo domowe ciasto to wspaniały zapach ,smak i uśmiech zjadaczy, czyli samo szczęście i jak tu się nie poddać? Podaję zatem  przepis na wegańską tartę z masą migdałową i gruszkami.

  • SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 230 g mąki pszennej
  • 100ml napoju roślinnego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 80g cukru

  • MASA:
  • Szklanka namoczonych przez noc migdałów
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego migdałowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Pasta waniliowa

4 gruszki

Sok z cytryny

2-4 łyżki konfitury wiśniowe lub inny wg uznania

WYKONANIE:

  1. Składniki na spod zagniatam w misce na zwarte,ale elastyczne ciasto
  2. Wyklejam formę na tartę najlepiej z wyjmowanym dnem, nakłuwam widelcem , przykrywam folia i wkładam na 30 minut do lodówki
  3. Gdy ciasto się chłodzi przygotowuję masę
  4. Migdały przekładam do miksera i miksuje dodając stopniowa napój roślinny i olej
  5. Gdy pasta będzie gładka dodaje cukier, sok z cytryny i pastę waniliową
  6. Miksuje, dodaję mąkę i dokładnie miksuję
  7. Spod ciasta po schłodzeniu smaruje konfitura, wylewam masę i układam obrane, pokrojone w plasterki gruszki
  8. Skrapiam sokiem z cytryny i posypuję cukrem trzcinowym
  9. Wkładam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 45 minut

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram