Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańska musaka

Musaka, pyszna grecka zapiekanka, przygotowana na bazie bakłażana, ziemniaków, pomidorów i mięsa mielonego, u mnie w wersji wegańskiej. Na wierzchu aksamitny beszamel. Nie jest to może najszybszy przepis, ale efekt końcowy jest wart poświęconego czasu.

  • SKŁADNIKI:
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1-2 duże bakłażany
  • 2 opakowania wegańskiego mięsa mielonego
  • Puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100ml czerwonego wina
  • 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • oregano,tymianek, sól, pieprz do smaku
  • BESZAMEL:
  • 30g osełki z nerkowców
  • 30g mąki pszennej
  • 180-200ml mleka roślinnego podgrzanego
  • Szczypta białego pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany kroję na plastry, rozkładam na desce, solę i odstawiam na 15 minut.Ziemniaki obieram i kroję na plasterki o grubości ok 1 cm.Mieszam z oliwą i posypuję oregano i tymiankiem.Rozgrzewam piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni. Kiedy na powierzchni plastrów bakłażana pojawią się kropelki wody, osuszam go ręcznikiem papierowym.Mieszam w misce z chlustem oleju i oregano, tak by każdy plaster był porządnie pokryty tłuszczem. Plasterki ziemniaków również rozkładam na blaszce i wkładam do piekarnika na ok 20 minut.. W połowie pieczenia wkładam blachę z bakłażanem i piekę ok 15 minut. Trzeba kontrolować czas pieczenia, to jak szybko nabiorą złotego koloru zależy od grubości plastrów i czasami mam wrażenie, że również od sił kosmicznych????. W międzyczasie na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam cebulę pokrojoną w piórka. Wrzucam wegańskie mięso mielone i smażę ok 5 minut do uzyskania złotego koloru. Dodaję wino czekam ok 1 minuty,aż odparuje alkohol, po czym dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, posiekane ząbki czosnku. Dosypuję przyprawy, czyli sporą ilość oregano, sól i pieprz. Wszystko wg waszego uznania tak jak lubicie. Odstawiam i po ostudzeniu dodaję do mięsa 3-4 łyżki beszamelu.

SKŁADANIE ZAPIEKANKI:

  1. Zagrzewam piekarnik góra-dół do 170 stopni
  2. W wysmarowanym naczyniu na dnie układam upieczone ziemniaki
  3. Potem połowa bakłażanów
  4. Cała masa mięsna
  5. Druga cześć bakłażanów
  6. Na wierzch beszamel
  7. Ponieważ ziemniaki bakłażan były upieczone to zapiekankę piekę jeszcze ok 35 minut, do zarumienionego wierzchu
  8. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam na minimum godzinę 

Życzę smacznego

Musaka, pyszna grecka zapiekanka, przygotowana na bazie bakłażana, ziemniaków, pomidorów i mięsa mielonego, u mnie w wersji wegańskiej.
Wegańska musaka
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram