Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańska pieczeń grzybowa w cieście francuskim

Dzisiaj  na stole świątecznym i nie tylko, ląduje wegańska grzybowa pieczeń w cieście francuskim. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie wszystkich składników, potem samo wykonanie to już bułka z masłem. Farsz do pieczeni potrzebuje porządnego schłodzenia, dlatego najlepiej przygotować go dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Pieczeń jest aromatyczna, ma niesamowitą strukturę i ładnie wyglada. Można ją podać z ziemniakami i wegańskim sosem pieczeniowym.

  • SKŁADNIKI:
  • 750g pieczarek
  • 125g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150g szpinaku
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 gałązki tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki startego wegańskiego parmezanu
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • Opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego

WYKONANIE:

  1. Gotuje ryż
  2. Na patelni podsmażam cebule, dodaje drobno pokrojone pieczarki
  3. Dodaje sól i pieprz 
  4. Podsmażam, aż pieczarki będą złote ok 5 minut
  5. Zdejmuję pieczarki na ręcznik papierowy
  6. Na tej samej patelni na oliwie krótko podsmażam posiekany czosnek
  7. Dodaję szpinak i krótko duszę
  8. Odkładam na sitko i porządnie odsączam
  9. Do miski dodaję ugotowany ryz, pieczarki z cebula,szpinak,orzechy,ser,siemię, musztardę oraz wszystkie przyprawy
  10. Dokładnie mieszam
  11. Przekładam  i szczelnie owijam  folią spożywczą
  12. Zostawiam na noc w lodówce
  13. Następnego dnia przekładam farsz na ciasto francuskie
  14. Zawijam i robię nacięcia
  15. Smaruje mieszanka mleka owsianego i odrobiny kurkumy
  16. Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
  17. Piekę ok 1,5 musicie uważać  żeby ciasto się nie przypaliło

Pieczeń najlepsza jest podawana od razu po upieczeniu, ale sprawdza się też na zimno

Życzę smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram