Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańska pieczeń z soczewicą

Dzień dobry Dzisiaj chciałam wam przedstawić przepis na przepyszną pieczeń wegańską z soczewicą. Idealnie nadaje się na świąteczny stół. Można ją podawać na ciepło i zimno.

Ma bardzo bogaty smak, wykończony słodko-kwaśną glazurą z żurawiny.

  • SKŁADNIKI:
  • 130 g suchej brązowej soczewicy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 75g płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion lnu
  • Puszka białej fasoli
  • Szklanka orzechów włoskich
  • Szklanka słonecznika
  • 2 drobno starte marchewki
  • 200 g grzybów
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki
  • Sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Gotuję soczewicę
  2. Na oleju przysmażam cebulę i czosnek
  3. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni
  4. W mikserze rozdrabniam płatki owsiane i nasiona lnu na proszek
  5. Dodaję odsączoną fasolę, soczewicę, orzechy, słonecznik, cebulę z czosnkiem, 3 łyżki wody i miksuję
  6. Nie rozdrabniam na bardzo gładką masę, muszą zostać wyczuwalne małe kawałki składników
  7. Przekładam masę do miski
  8. Dodaję startą marchewkę, drobno pokrojone grzyby, przyprawy, koncentrat, musztardę, sos sojowy, sól i pieprz
  9. Mieszam i przekładam do keksówki 13×23 wyłożonej papierem do pieczenia
  10. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 30 minut
  11. W tym czasie mieszam 2 łyżki konfitury żurawinowej i 2 łyżki koncentratu na glazurę
  12. Po 30 minutach wyjmuję pieczeń, smaruję glazurą i dopiekam jeszcze 20 minut

Smacznego jest przepyszna

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram