Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańska pizza

 Dzisiaj w kuchni króluje jakie danie? Oczywiście pizza. U mnie dwie wersje : klasyczna z sosem pomidorowym i serem oraz druga z dodatkami : karmelizowaną i marynowaną czerwoną cebulą, szpinakiem i serem. Obie wersje wegańskie z domowym sosem. Pycha, objadłam się jak bąk, ale  Międzynarodowy Dzień Pizzy  do czegoś zoobowiązuje. Jak świętować to na całego.

  • CIASTO DO PIZZY:
  • 500 g mąki 00
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g cukru
  • 250 ml ciepłej wody

Do misy miksera wsypuję mąkę, sól i dodaję oliwę, krótko mieszam. W garnuszku do ciepłej wody dodaję drożdże, cukier mieszam, odstawiam żeby drożdże zaczęły pracować. Do mąki wlewam zaczyn i wyrabiam ciasto 10 minut. Wkładam do wysmarowanej oliwą miski i zostawiam do wyrośnięcia na min 30 minut. Po wyrośnięciu dzielę ciasto na 4 części, formuję kulki, oprószam mąką i zostawiam do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Formuję placek i nakładam domowy sos pomidorowy i dodatki takie jakie lubimy. Wstawiam do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na 8 minut.

Smacznego

 klasyczna z sosem pomidorowym i serem oraz druga z dodatkami : karmelizowaną i marynowaną czerwoną cebulą, szpinakiem i serem.
Wegańska pizza
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram