Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańska tarta z pomidorkami i bazyliową riccottą

Wegańska tarta z pomidorkami i bazyliową ricottą. Prosta ,lekka i kolorowa, w sam raz na poświąteczny czas z przepyszną wegańską domowej roboty ricottą. Chrupiące ciasto francuskie, posmarowane domową kremową i wegańską riccottą z dodatkiem aromatycznej bazylii. Doskonałe danie na obiad czy kolację, następnego dnia śmiało możemy zabrać kawałek w pudełku do pracy czy szkoły. Tarta to idealny sposób na gotowanie zero waste. Można zrobić przegląd lodówki i wykorzystać resztki, żeby nic się nie zmarnowało. Wegańska tarta z pomidorkami i bazyliową roccotą doskonale nadaje się na spotkania z przyjaciółmi.

  • SKŁADNIKI NA BAZYLIOWĄ RICOTTĘ:
  • Opakowanie miękkiego tofu
  • 2 łyżeczki tahini
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 11/2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 11/2 łyżeczki soku z cytryny
  • Posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki startego wegańskiego parmezanu
  • 2 łyżeczki posiekanej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Rozdrobnione tofu łączę z tahini, pastą miso,czosnkiem,płatkami drożdżowymi i sokiem z cytryny. Odstawiam na ok 30 minut

  • RESZTA SKŁADNIKÓW:
  • Opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego
  • Różnokolorowe pomidorki koktajlowe
  • Cebula

Cebulę kroję w półplasterki i smażę na złoty kolor. Pomidorki kroję na plasterki.

Do ricotty dodaję starty parmezan, bazylię, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na blachę kładę ciasto, zawijam brzegi i nakłuwam widelcem. Następnie ciasto smaruję ricottą, na której rozkładam pomidory i cebulę. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem i wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 15-18 minut.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram