Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańska tarta ze szpinakiem

Wegańska tarta ze szpinakiem.  U mnie dzisiaj wiosenna pogoda, tylko wieje bardzo silny wiatr.   Dzień jest dłuższy o kilka minut, a dla mnie to światełko w tunelu i  zaczynam odliczać już dni do wiosny. Zaczynamy nowe rozdanie i na początek proponuję, lekko pikantne i kremowe danie, na śniadanie czy obiad. Jest łatwe w wykonaniu i wszechstronne, można użyć dowolnych ulubionych warzyw. Do wykonania ciasta użyłam osełki wegańskiej od @wege siostry oraz odpowiednika jajka z siemienia lnianego. Wegańska tarta ze szpinakiem doskonale nadaję się na przekąskę do pracy.

  • SKLADNIKI NA CIASTO:
  • 180g mąki uniwersalnej
  • 80g tłuszczu wegańskiego ja używam wegańskiej osełki z nerkowcami
  • Odpowiednik 1 jajka z siemienia lnianego (1 łyżkę mielonych nasion lnu zalewam 3-4 łyżkami wody i odstawiam na ok 5 minut)
  • Szczypta soli

  • NADZIENIE:
  • Por
  • 350g szpinaku
  • 350g miękkiego tofu
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 125g wegańskiej fety

WYKONANIE:

  1. Do miski wsypuję mąkę i sól, dodaję pokrojony na kawałki tłuszcz oraz zamiennik jajka
  2. Zagniatam gładkie ciasto i wkładam na 30 minut do lodówki
  3. W tym czasie rozgrzewam na patelni tłuszcz, podsmażam pora
  4. Dodaję szpinak , krótko podsmażam 
  5. Przekładam na sitko  i porządnie odsączam nadmiar płynu
  6. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni
  7. Miksuję tofu, mąkę, płatki drożdżowe, czosnek i przyprawy do uzyskania kremowej konsystencji
  8. Do masy dodaję szpinak i pokruszony ser
  9. Ciasto wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję i przekładam do natłuszczonej formy średnica ok  26cm, brzegi smaruję wegańską śmietanką
  10. Wykładam farsz, wkładam do rozgrzanego piekarnika na 30 minut
  11. Farsz powinien być ścięty i lekko zarumieniony
  12. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch tarty zbyt mocno się rumieni możecie przykryć folią
  13. Po wyjęcie zostawiam tartę do lekkiego przestygnięcia

Życzę smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wegańska tarta z pomidorkami i bazyliową riccottą - VegeOla

2022-01-27 05:45:08

[…] Wegańska tarta z pomidorkami i bazyliową ricottą. Prosta ,lekka i kolorowa, w sam raz na poświąteczny czas z przepyszną wegańską domowej roboty ricottą. Chrupiące ciasto francuskie, posmarowane domową kremową i wegańską riccottą z dodatkiem aromatycznej bazylii. Doskonałe danie na obiad czy kolację, następnego dnia śmiało możemy zabrać kawałek w pudełku do pracy czy szkoły. Tarta to idealny sposób na gotowanie zero waste. Można zrobić przegląd lodówki i wykorzystać resztki, żeby nic się nie zmarnowało. Wegańska tarta z pomidorkami i bazyliową roccotą doskonale nadaje się na spotkania z przyjaciółmi. […]

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram