Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegański chleb na drożdżach z jogurtem

Wegański chleb na drożdżach z jogurtem. Do przygotowania ciasta na chleb użyłam maki pszennej i żytniej oraz jogurtu sojowego. Dodałam ziarna  babki płesznik, doskonale sprawdzi się też siemię lniane i słonecznik. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym o średnicy 24cm i wysokości 8cm z przykrywką. Zapach, który roznosi się w domu w trakcie pieczenia chleba jest kojący i niepowtarzalny. Chleb po upieczeniu jest miękki i lekko wilgotny w środku a na zewnątrz ma cudownie chrupiącą skórkę.

  • SKŁADNIKI:
  • 150g jogurtu sojowego
  • 250ml ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 300g mąki pszennej chlebowej + 1 łyżka do zaczynu
  • 200g mąki żytniej chlebowej
  • 10g soli
  • 20g oleju rzepakowego
  • 2 łyżki słonecznika i 2 łyżki siemienia lnianego

WYKONANIE:

  1. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej
  2. Do misy robota wlewam wodę, dodaję drożdże, łyżkę mąki i łyżkę syropu z agawy
  3. Mieszam i odstawiam na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować
  4. Do zaczynu dodaję resztę składników i wyrabiam ok 15 minut
  5. Przykrywam miskę ściereczką i zostawiam na godzinę, tak by ciasto podwoiło objętość
  6. Gdy wyrośnie wykładam na stolnicę i chwilę wyrabiam, by usunąć pecherzyki powietrza
  7. Formuję okrągły bochenek, obsypuję mąką, nacinam ostrym nożem
  8. Przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut
  9. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 240 stopni razem z naczyniem do zapiekania
  10. Gdy piekarnik się nagrzeje, wyjmuję  naczynie, smaruję boki i dno olejem, bardzo ostrożnie ponieważ naczynie jest mocno nagrzane
  11. Wkładam wyrośnięty bochenek do naczynia, przykrywam pokrywką
  12. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 50 minut
  13. Studzę na kratce, pamiętajcie żeby nie kroić chleba przez min 30 minut, choć pokusa jest bardzo duża

Smacznego

Wegański chleb na drożdżach z jogurtem
Wegański chleb na drożdżach z jogurtem
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram