Makaron ze szparagami w sosie kok...
Dzień dobry Szparagowej odysei ciąg dalszy. Dzisiaj na obiad makaron ze szparagami w sos...
Zobacz więcej!Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.
Wegański ryż zapiekany z jabłkami to moja dzisiejsza propozycja na obiad, podwieczorek lub kolację. Waniliowy ryż ugotowany na mleku roślinnym z laską wanilii i aromatyczne cynamonowe jabłka połączone w jednej zapiekance. Pyszne i szybie danie smakuje na ciepło i na zimno. Ja używam ryżu do risotto, ponieważ posiada dużo skrobi i nadaje potrawie kremową
konsystencję.
Do gotującego się mleka z wodą wrzucam ryż, wanilię i przykrywam. Gotuję na małym ogniu 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję łyżkę masła wegańskiego, przykrywam pokrywką i odkładam, żeby ryż do końca wchłonął płyn.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucam starte na grubych oczkach jabłka. Dodaję cytrynę. Po 5 minutach wsypuję cukier i cynamon i dalej smażę ciagle mieszając. Trwa to ok 15 minut
Gotowe masy wykładam warstwami w nasmarowanym naczyniu do zapiekania o średnicy 25cm. Na wierzchu powinien znaleźć się ryż. Polewam wszystko wegańską śmietanką i posypuję cukrem trzcinowym. Wkładam zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25 minut.
Kiedy ryż jest jeszcze gorący, nie kroi się idealnie, wtedy wyjmuję porcje łyżką, ale po przestudzeniu można go kroić prawie jak ciasto
Życzę smacznego
Dzień dobry Szparagowej odysei ciąg dalszy. Dzisiaj na obiad makaron ze szparagami w sos...
Zobacz więcej!Dzień dobry Wegański malinowy sernik z okazji dnia Matki. Przepis na to ciasto dostała ...
Zobacz więcej!Wegański deser z musem mango. Lekki i puszysty bez użycia jajek i nabiału. Nie wymaga ...
Zobacz więcej!
Komentarze