Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańskie bajgle

Wegańskie bajgle z łososiową marchewką. Bajgle to okrągłe bułeczki w kształcie oponki. zostały wymyślone w Europie Środkowej, najprawdopodobniej w w Krakowie. Doskonale nadają się do wersji na słodko i na słono.  Wegańskie bajgle są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ja moje bajgle podałam z wegańskim serkiem z chrzanem i łososiową marchewką. Wegańskie bajgle to idealna alternatywa dla tradycyjnych bułek na śniadanie.

Idealnym dodatkiem jest koperek, który, wspaniale komponuje się ze smakiem  łososiowej marchewki.

  • SKŁADNIKI NA BAJGLE:
  • 21 g świeżych drożdży
  • 320ml letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

WYKONANIE:

  1. Drożdże kruszę do garnuszka, dodaję cukier i 1/3 szklanki wody
  2. Zostawiam, żeby drożdże zaczęły pracować
  3. W misce robota mieszam mąkę i sól
  4. Wlewam zaczyn i olej 
  5. Wyrabiam ciasto, a właściwie robi to maszyna ok 10 minut
  6. Ciasto przekładam do wysmarowanej oliwą miski zostawiam na 45 minut do wyrośnięcia
  7. Następnie ubijam je w dół w celu usunięcia pęcherzyków powietrza
  8. Dzielę na 8 części, formuję kulki 
  9. Układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  10. Zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia
  11. Rozgrzewam piekarnik góra- dół do 220 stopni
  12. W dużym garnku zagotowuję wodę i dodaję do niej łyżkę syropu klonowego
  13. Robię dziurki w bułeczkach  końcem drewnianej łyżki
  14. Wrzucam po 3 sztuki gotuję po 45 sekund z każdej strony
  15. Wykładam na kratkę, żeby trochę się osuszyły
  16. Ponownie układam na blachę, smaruję śmietaną wegańską i posypuję makiem i sezamem
  17. Do rozgrzanego piekarnika na  ok 25 minut

Po wyjęciu zostawiam do przestudzenia i teraz czas na zajadanie z ulubionymi dodatkami. Pyszne są z miodem lub konfiturą.

Smacznego

Wegańskie bajgle . Bajgle to okrągłe  bułeczki w kształcie oponki. Zostały wymyślone w Europie Środkowej, najprawdopodobniej w w Krakowie.
Wegańskie bajgle
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram