Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańskie bułeczki brioche z czekoladą

Wegańskie bułeczki brioche z kawałkami czekolady  i cynamonową nutą, na śniadanie lub jako przekąska do kawy. Doskonale sprawdzą się też na świątecznym stole. Proste i szybkie, pomijając wyrastanie, ale to w drożdżowym cieście nieuniknione.

  • SKŁADNIKI:
  • 120ml mleka roślinnego
  • 70g brązowego cukru
  • 500g mąki
  • Łyżeczka cynamonu
  • 7g suchych drożdży
  • Łyżeczka soli
  • 160 ml jogurtu roślinnego
  • 50 g wegańskiego masła lub innego roślinnego tłuszczu
  • 1/2 szklanki kawałków czekolady najlepiej takiej dedykowanej do wypieków

WYKONANIE

  1. Mleko podgrzewam do ok 40 stopni
  2. Wsypuję 2 łyżki cukru i drożdże 
  3. Odstawiam, aż zaczną pracować
  4. W misie robota mieszam mąkę, sól, cynamon i pozostały cukier
  5. Wlewam drożdże, jogurt, dodaję kawałki tłuszczu
  6. Wyrabiam  5 minut na gładkie ciasto
  7. Przekładam do miski wysmarowanej oliwą i odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę
  8. Następnie dodaję kawałki czekolady, zagniatam
  9. Dzialę na 9 porcji
  10. Formuję bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem i zostawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut
  11. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni
  12. Smaruje wierzch bułeczek mlekiem roślinnym lub śmietanką
  13. Bułeczki piekę ok 25-30 minut

Poczujecie wspaniały aromat rozchodzący się po całym domu

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram