Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańskie ciasteczka z orzechami pekan

Wegańskie ciasteczka z orzechami pekan. Połączenie słodkiego, maślanego i orzechowego smaku. Chrupiący wierzch  i kruchy spód to duet idealny. Polecam wykorzystać ten przepis do świątecznego mazurka. Ciasteczka można podawać z gałką lodów waniliowych lub polane wegańskim sosem karmelowym.

  • SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD
  • 125g mąki uniwersalnej
  • 100g zmielonych migdałów
  • 50g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115 g zimnego masła wegańskiego
  • 2-3 łyżki zimnej wody

  • SKŁADNIKI NA CHRUPIĄCE KARMELOWE ORZECHY
  • 115g roztopionego masła wegańskiego
  • 100g syropu klonowego
  • 100g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżki mleka roślinnego
  • 200g posiekanych orzechów pekan

PRZEPIS:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 175 stopni
  2. Blachę 18×28 wykładam papierem do pieczenia
  3. W dużej misce mieszam mąkę, zmielone migdały, cukier i sól
  4. Dodaję pokrojone zimne masło wegańskie oraz wodę
  5. Wyrabiam krótko ciasto
  6. Ciasto przekładam na blachę, mocno ugniatam, używam do tego płaskiej szklanki
  7. Musi powstać zwarta i równomierna warstwa
  8. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 20 minut
  9. Wyjmuję i zostawiam do wystudzenia
  10. W rondelku  na małym ogniu rozpuszczam wegańskie masło
  11. Dodaję syrop klonowy, cukier,  ekstrakt waniliowy i mleko
  12. Doprowadzam do wrzenia i gotuję cały czas mieszając 2-3 minuty
  13. Dodaję posiekane orzechy, mieszam i wylewam na kruchy spod
  14. Wstawiam do piekarnika na 20 minut
  15. Ciasto zostawiam do wystudzenia, następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny, żeby stwardniało

Smacznego

Wegańskie ciasteczka z orzechami pekan. Połączenie słodkiego, maślanego i orzechowego smaku. Chrupiący wierzch  i kruchy spód to duet idealny.
Wegańskie ciasteczka z orzechami pekan
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram