Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańskie ciasto drożdżowe z kruszonką

 Wegańskie ciasto drożdżowe z kruszonką. Cudowny zapach piekącego się ciasta drożdżowego, przenosi mnie w czasy dzieciństwa. W domu  zawsze było ciasto drożdżowe, czy  to z samą kruszonką na co dzień, czy z serem, jabłkami albo makiem od święta. Ja lubię drożdżowe pod każdą postacią, ciepłe ,świeżo upieczone, ale trochę czerstwe i wysuszone też. Wtedy maczam w gorącym mleku tak jak to robiła moja Babcia.

Poniżej przepis na pachnące, puszyste ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej z owocami

  • SKŁADNIKI:
  • 520g mąki pszennej najlepiej typ 550
  • 375ml mleka roślinnego u mnie sojowe waniliowe
  • 8 g suchych drożdży
  • Szczypta soli
  • 1/4 do 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju najlepiej rzepakowy lub z pestek winogron

  • KRUSZONKA
  • Szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 80g osełki z nerkowców
  • 300-400g owoców u mnie truskawki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Podgrzewam mleko, ma być ciepłe, ale nie gorące
  2. Do misy miksera wsypuję mąkę, drożdże, cukier, sól oraz ciepłe mleko
  3. Wyrabiam 3 minuty
  4. Dodaję olej i wyrabiam kolejne 5 minut
  5. Ciasto przekładam do wysmarowanej olejem miski, przykrywam i odstawiam na 1,5 godziny
  6. Pod koniec wyrastania ciasta, łączę w misce wszystkie składniki na kruszonkę. Do kruszonki można dodać startą skórkę z cytryny lub limonki, posiekane drobno migdały, wiórki kokosowe.
  7. Blachę 26x36cm smaruję olejem
  8. Delikatnie przenoszę  wyrośnięte ciasto i rozciągam na całą powierzchnię blachy
  9. Rozkładam truskawki delikatnie wciskając je w ciasto
  10. Posypuję kruszonką, przykrywam i odstawiam na 30 minut
  11. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni
  12. Piekę ok 25-30 minut, aż ciasto będzie rumiane

Smacznego

Wegańskie ciasto drożdżowe  z kruszonką.
Wegańskie ciasto drożdżowe z kruszonką
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram