Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańskie domowe szpinakowe tortille

Wegańskie domowe szpinakowe tortille. Łatwy wegański przepis, idealny na szybki i smaczny posiłek. Mają cudowny zielony kolor i świeży smak. Można z nich zrobić chrupiące quesadille, tacos lub burittos z ulubionym wegańskim nadzieniem.

  • SKŁADNIKI:
  • 200g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 60ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 360g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucam szpinak i smażę aż zwiędnie
  2. Przekładam na sitko, przepłukuję zimną wodą i zostawiam do odcieknięcia
  3. Wkładam do blendera razem z olejem i solą 
  4. Miksuję do uzyskania gładkiej masy
  5. W misce mieszam mąkę i proszek do pieczenia
  6. Dodaję puree ze szpinaku, odrobinę wody, czasami jest to 1/4 szklanki czasami mniej, dolewam w trakcie wyrabiania.  Powinno wyjść gładkie i elastyczne ciasto.
  7. Z ciasta formuję kule i wkładam na 20 minut do lodówki
  8. Po schłodzeniu dzielę ciasto na 6-8 równych części
  9. Rozwałkowuję na cienki placek i smażę na rozgrzanej patelni ok 1-2 minuty z każdej strony

Smacznego

Wegańskie domowe szpinakowe tortille. Łatwy wegański przepis, idealny na szybki i smaczny posiłek. Mają smakowity zielony kolor
Wegańskie domowe szpinakowe tortille
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram