Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Wegańskie ziemniaczane massaman curry

Wegańskie ziemniaczane massaman curry. Jest to danie do którego czuję duży sentyment, ponieważ było jednym z pierwszych, które zaczęłam gotować kilka lat temu, gdy przestaliśmy jeść mięso. Wtedy przepis znalazłam w książce Nowa Jadłonomia Marty Dymek, teraz gotuję to danie z zamkniętymi oczami, mogę nie próbować, a i tak wiem, że wyjdzie idealnie. Wegańskie ziemniaczane massaman curry jest aromatyczne, rozgrzewające i sycące.  Wspaniale łączy miękkie kawałki ziemniaków, boczniaki i chrupiące orzechy ziemne. Gdy chcecie zrobić to danie ekspresowo z powodzeniem można użyć gotowej pasty . Podaje to danie z ryżem, torttillami lub chlebkami naan.

  • SKŁADNIKI NA MASSAMAN CURRY:
  • 500g boczniaków
  • 1/4 szklanki orzeszków ziemnych
  • 4 ziemniaki
  • 3 szalotki
  • 3 spore łyżki pasty
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

WYKONANIE:

  1. Boczniaki kroję na mniejsze kawałki, robię zalewę z oliwy, sosu sojowego, soli i pieprzu
  2. Obtaczam boczniaki w zalewie, rozkładam na blaszce do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut
  3. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną  na ósemki szalotkę i podsmażam ok 1 minuty
  4. Dodaję orzeszki i smażę kolejną minutę
  5. Następnie dokładam pastę i smażę 2-3 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć
  6. Teraz kolej na pokrojone w kostkę ziemniaki oraz  boczniaki
  7. Smażę wszystko mieszając kolejne 5 minut
  8. Wlewam mleczko kokosowe,sos sojowy i gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 minut, aż ziemniaki zmiękną
  9. Dodaje sok z pomarańczy, limonki i cukier trzcinowy
  10. Gotuję jeszcze ok 5 minut
Wegańskie ziemniaczane massaman  curry jest aromatyczne, rozgrzewające i sycące. Połączenie boczniaków, ziemniaków i orzechów ziemnych.
Wegańskie ziemniaczane massaman curry
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram