Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Zapiekanka z kalafiora, marchewki i wegańskim beszamelem z koperkiem

 Dzień dobry

Delikatny chrupiący wierzch, ciągnący ser i aromat składników to zapiekanka wyjęta z piekarnika.

Bardzo lubię  zapiekanki,   są sycące  i pyszne. Lubię ten sposób przygotowywania posiłków z kilku powodów. Są proste  w miarę szybkie i możemy zrobić przegląd lodówki,  zostaje niewiele do zmywania i są równie pyszne następnego dnia pod warunkiem,że będzie co odgrzewać.

Na stół wjeżdża zapiekanka z kalafiora,marchewki i sosu beszamelowego z koperkiem. Wszystko pod pierzynką z puree z ziemniaków.

  • SKŁADNIKI:
  • Kalafior
  • 3 marchewki
  • 10 ziemniaków
  • spora łyżka zamiennika masła lu olej roślinny
  • Śmietanka wegańska 
  • Garść startego sera wegańskiego typu gołda

  • SOS BESZAMELOWY:
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 2 szklanki napoju roślinnego owsianego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • Pęczek koperku
  • Starta gałka muszkatołowa
  • Sól i biały pieprz

WYKONANIE:

  1. Obieram i gotuję ziemniaki
  2. Kalafiora dzielę na różyczki, marchewkę kroję w grubsze plasterki
  3. Warzywa gotuję na parze ok 8 minut, muszą zostać chrupiące
  4. Do garnka z rozgrzaną oliwą wsypuję mąkę i smażę ok 1 minuty, dodaję napój roślinny i cały czas mieszam ,aż do zgęstnienia i zagotowania
  5. Zdejmuję z ognia, dodaje sól, gałkę,pieprz i posiekany koperek
  6. Ziemniaki jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę i dodaję zamiennik masła oraz śmietankę 
  7. Mieszam wszystko do uzyskania puszystej masy
  8. Dodaję ser
  9. Do formy do zapiekania 30×19 przekładam warzywa, zalewam beszamelem a na górę układam puree
  10. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut aż wierzch będzie ładnie zarumieniony

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapiekanka z ziemniaków i pora - VegeOla

2022-01-12 15:51:53

[…] Po zmiksowaniu wychodzi kremowy, pyszny uniwersalny sos, który nadaje się do wszystkich warzywnych zapiekanek .Jest to idealne danie zero waste, można wykorzystać resztki z obiadu lub to co mamy w spiżarce […]

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram