Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Zapiekanka z ziemniaków i pora

Zapiekanka  z ziemniaków i pora.  Ja dodałam jeszcze gruszkę, ponieważ bardzo lubię to połączenie smaków. Prosta i pyszna. Aromat składników po wyjęciu z piekarnika i chrupiący wierzch, sprawia że tak bardzo lubię dania zapiekane w jednym naczyniu. Nie ma dużo zmywania i jest nadzieja, że następnego dnia, w pudełeczku kawałek pojedzie do pracy. Ja do mojej wegańskiej wersji użyłam sosu z namoczonych nerkowców, czosnku i płatków drożdżowych. Po zmiksowaniu wychodzi kremowy, pyszny uniwersalny sos, który nadaje się do wszystkich warzywnych zapiekanek .Jest to idealne danie zero waste, można wykorzystać resztki z obiadu lub to co mamy w spiżarce np warzywa nie pierwszej świeżości.

  • SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 duże pory
  • 1 gruszka
  • Olej
  •  1 łyżeczka tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • Sól do smaku

  • SOS:
  • 150g nerkowców namoczonych w cieplej wodzie ok 20 minut
  • 250ml śmietanki wegańskiej
  • 250 bulionu
  • Sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 ząbki czosnku

WYKONANIE:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni
  2. Naczynie do zapiekania smaruje oliwą
  3. Ziemniaki kroje na mandolinie na cienkie plasterki
  4. Na patelni rozgrzewam olej i dodaje pokrojonego w półplasterki pora
  5. Solę i smażę ok 2 minut
  6. Dodaję pokrojoną w kawałki gruszkę i jeszcze chwilę wszystko smażę dodaję tymianek i płatki chili
  7. Warzywa nie mogą być zbyt miękkie, ponieważ jeszcze będą się piekły w piekarniku, chodzi wydobycie smaku
  8. Miksuję składniku sosu na aksamitny gesty krem
  9. Na dnie naczynia układam pokrojony w plasterki czosnek
  10. Na to warstwa ziemniaków posypuję solą i pieprzem
  11. Wylewam sos, układam warstwę porowa i znowu ziemniaki i tak aż do wykorzystania składników
  12. Na wierzchu musza się znaleźć plasterki ziemniaków
  13. Polewam całość sosem i wkładam do piekarnika na 50 minut
  14. Gdy wierzch będzie się zbyt mocno rumienił, można przykryć blaszka lub folia aluminiowa
  15. Po wyjęciu zostawiam chwile do wystudzeniu i posypuję posiekanym chili i koperkiem

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram