Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Zupa- krem z pietruszki i gruszki

Zupa- krem z pietruszki i gruszki. Pora roku sprawia ,że cały czas mamy jeszcze ochotę na potrawy z warzyw korzeniowych. Dzisiaj u mnie na obiad aksamitna i delikatna zupa-krem z pietruszki i gruszki z dodatkiem pora. Aromatyczna pietruszka ze słodkim dodatkiem gruszki i pora przyprawiona korzenno- balsamicznym smakiem białego pieprzu. Zupę podaję z chrupiącymi chipsami z topinamburu i orzechami włoskimi. Warzywa korzeniowe są uzupełnieniem diety odpowiedniej do naszej strefy klimatycznej, Jesień i zima to czas gdy nasz organizm potrzebuje dodatkowych źródeł witamin. Warto wtedy sięgnąć po warzywa korzeniowe. Pietruszka pobudza trawienie i wytwarzanie moczu oraz oczyszcza krew. Sok z natki pietruszki ma właściwości uspokajające i wyciszające. Zachęcam do sięgania po warzywa korzeniowe, zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej na parze. Moim ulubionym sposobem na wydobycie aromatu i słodkości warzyw jest pieczenie w piekarniku. Zupa- krem z pietruszki i gruszki to doskonała propozycja na jesienne i zimowe dni.

  • SKŁADNIKI:
  • Ok 500g korzenia pietruszki
  • 2 gruszki
  • 2 kawałki pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 l bulionu
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • Sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa
  • Chipsy z topinamburu
  • Orzechy włoskie

WYKONANIE:

  1. Orzechy podprażam
  2. W garnku rozgrzewam olej, wrzucam pora i chwilę smażę
  3. Dodaję pokrojoną pietruszkę i smażę mieszając od czasu do czasu
  4. Dodaję pokrojone gruszki i ziemniaki
  5. Smażę kolejne kilka minut
  6. Dolewam bulion, dodaję imbir, sól, pieprz i gałkę 
  7. Gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw
  8. Dolewam mleczko kokosowe i sok z limonki
  9. Miksuję całość na gładki krem
  10. Na wierzch układam topinambur, orzechy i ścieram odrobinę skórki z limonki

Smacznego

Zupa z pietruszki i gruszki
Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram