Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Ajvar

Przetwory to najlepsze jadalne prezenty. Bardzo często są wspomnieniami z dzieciństwa czy podróży. To również wspaniała forma przechowywania żywności. 

W naszych warunkach klimatycznych świeże produkty roślinne występują okresowo. Latem i jesienią możemy korzystać z nich do woli. Dlatego warto zamykać je w słoikach, butelkach, pojemnikach, by zimą przywołać smak i zapach lata.

Na półkach w naszych spiżarniach stoją konfitury, dżemy, kompoty oraz kiszonki.

Dzisiaj przepis na AJVAR – typowy dodatek do dań na Bałkanach. Pochodzi od tureckiego słowa havyar czyli kawior.

Jest to pasta z papryki, bakłażana, pomidorów i czosnku.

  • Składniki:
  • 2 kg czerwonej papryki
  • 3 średnie bakłażany
  • 6-7 pomidorów lub przecier pomidorowy najlepiej własnej roboty
  • główka czosnku
  • 3 ostre papryki
  • 6 łyżek słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju

Wykonanie:

  1. Papryki myję osuszam i  kroję na pół ,wydrążam gniazda nasienne
  2. Kładę na blasze do pieczenia skórką do góry, wkładam do nagrzanego (200 stopni) piekarnika i piekę do momentu aż skórka będzie miejscami czarna . Przekładam papryki do szklanej miski i przykrywam talerzem odstawiam na 15-20 minut. Później obieram papryki ze skórki.
  3. Bakłażany w całości układam na papierze do pieczenia na blaszce, nakłuwam widelcem- jest to ważne by nie eksplodowały. Obok układam czosnek i cebule. Piekę ok 1 h w 180 stopniach. Wcześniej wyjmuję czosnek i cebulę.
  4. Pomidory kroję na pół układam na blaszce i piekę ok 30 minut w 180 stopniach
  5. Wszystkie składniki blenduję, ale tak by zostały wyczuwalne kawałki warzyw.
  6. Wykładam na patelnię, przyprawiam  słodką papryką, solą, pieprzem i smażę Ok 1 h na bardzo małym ogniu.
  7. Gorący ajvar wkładam do słoików stawiam do góry dnem i zostawiam na noc.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram