Kalkulator

close

Sprawdź ile waży mąka, cukier, itp.
Wybierz produkt i podaj jego objętość w ml, lub skorzystaj z miar objętości jak szklanka (250 ml), łyżka (15 ml) czy łyżeczka (5 ml). Możesz też przeliczać w drugą stronę - podać wagę aby poznać objętość produktu.

Objętość
/ml /lyz /szkl /mlyz
Waga /gr
PRZELICZNIK FOREMEK
PRZEPISIE JEST:
O wymiarach [cm]:
X
W DOMU MAM:
O wymiarach [cm]:
X
Kalkulator
L O A D I N G

Kalkulator
30 min Średni 372 kcal
Ulubione

Ostry sos z papryki

Ostry sos z papryki

Dzisiaj kolejny przepis do domowej spiżarni. Dostałam go od sąsiadki Magdy @mojeszczescie. 

W moim domu stał się przebojem i co roku jesienią robię z większej ilości składników bo zawsze kończy się w najmniej oczekiwanym momencie( w tym roku składniki x 4).

  • Składniki:
  • 1,5 kg papryki czerwonej
  • 10 dkg ostrej papryczki chilli
  • Główka czosnku
  • Szklanka cukru( można dodać  zdrowsze zamienniki)
  • 1/2 szklanki octu
  • Ok 2 łyżeczek soli
  • 2 duże koncentraty pomidorowe 

Wykonanie

  1. Papryki kroje na pół, wydrążam gniazda nasienne. Jeśli chcemy by sos był naprawdę ostry w papryczkach chilli zostawiamy pestki( radzę najpierw sprawdzić ostrość papryczek)
  2. Miksuję surowe papryki, przedkładam do rondla
  3. Dodaję obrane i przyciśnięte ząbki czosnku oraz pozostałe składniki
  4. Gotuję na małym ogniu Ok pół godziny lub do zredukowania
  5. Gorący sos przedkładam do słoików stawiam do góry dnem i zostawiam na noc
  6. Słoiki można tez zapasteryzować np w piekarniku
  7. Wkładam słoiki do zimnego piekarnika ustawiam temp.Ok 120 stopni, pasteryzujemy 30 minut od osiągnięcia przez piekarnik ustawionej temperatury , potem zostawiam je do ostygnięcia piekarnika

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Zobacz wszystkie

Kanał Instagram